In onze gemeente kunnen de bermen langs wegen en fietspaden zonder veel extra inspanning een bloeiend lint vormen, als ze op een ecologische manier beheerd gaan worden. Het nieuwe beheer komt neer op minder, anders en op een ander moment maaien, waarbij rekening wordt gehouden met de bloeiperiode van de planten in de berm. Het betekent ook geen ‘pretmengsels’ inzaaien, hoe goed bedoeld ook, die geen voedsel aan onze inheemse insecten leveren.
Vaak wordt er nu nog gemaaid met een machine die het gewas kort slaat in kleine stukjes die blijven liggen – het zogenaamde klepelbeheer. Dan krijg je bij iedere maaibeurt een ophoping van voedingsstoffen. Dat zorgt voor eentonig gras. Een hoogwaardige kwaliteit berm heeft veel verschillende soorten grassen en kruiden, met een lange bloeiperiode, waardoor insecten meer stuifmeel kunnen vinden om van te leven.
Het maaisel blijft bij het nieuwe beheer enkele dagen liggen, zodat zaden kunnen uitvallen en insecten en kleine dieren de kans hebben om eruit te kruipen. Daarna wordt het afgevoerd voor een verschraling van de grond. Zo komen er meer soorten grassen en kruiden door elkaar te staan.
Na zo’n vijf tot zeven jaar zorgt dit ‘nieuwe maaien’ er ook voor dat het gras minder hard gaat groeien, waardoor je op lange termijn minder hoeft te maaien.